Wykonanie
Bób był kiedyś pokarmem klasy ubogiej/niskiej, a dziś - jest żywieniowym rarytasem. Zachwycają się nim niemal wszyscy, a ceni się go nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale i wartości odżywcze.

Składniki:½ kg młodego
bobu,2
pomidory,1
cebula,1 łyżka posiekanego
koperku,2
jajka,1 łyżka
musztardy,1
surowe żółtko,
sok z cytryny,3 łyżki
oleju,
sól do smaku,
cukier do smaku,mielona
ostra papryka do smaku,
pieprz do smaku,
zielona sałata.Wykonanie:Dwa
jajka ugotować, obrać i wystudzić.
Bób zalać wrzącą osoloną
woda, ugotować (przez 15-20 minut) i odcedzić, ostudzić i obrać z łupinek.
Pomidory umyć i razem z
cebulą i
jajkami pokroić w kostkę. Wymieszać z
koperkiem i przygotowanym
bobem. Przełożyć do salaterki wyłożonej
sałatą i polać sosem.Wykonanie sosu:
Żółtko rozetrzeć z
musztardą,
olejem,
sokiem z cytryny i przyprawić do smaku,
solą ,
pieprzem,
cukrem i
ostrą papryka.