ßßß
Składniki na spód na ciasto:30 dag mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia,10 dag cukru pudru,2 żółtka,1 jajo,10 dag margaryny,1 łyżka smalcu,tłuszcz do formy,wiórki do formy.Wykonanie ciasta na spód placka:Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki.Składniki na serowiec:1 kg sera,20 dag chałwy waniliowej,10 żółtek,8 białek jaja,2 łyżki grysiku,2 łyżki budyniu waniliowego,1 aromat waniliowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,25 dag masła,1 ½ szklanki cukru pudru,tłuszcz do formy,wiórki do formy.Wykonanie sernika:Ser zmielić, dodać grysik i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać. Wylać masę serową na przygotowaną formę i powtykać kawałki chałwy . Piec około jednej godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ozdobić placek polewą.Składniki na polewę:1 szklanka cukru,½ szklanki śmietany,1 cukier waniliowy,½ tabliczki czekolady,1 łyżka spirytusu.Wykonanie polewy:Gotować cukier ze śmietaną i cukrem waniliowym przez osiem minut. Czekoladę rozpuścić na parze, połączyć ze śmietaną, a gdy masa zacznie gęstnieć polać zimny placek.