Wykonanie
Serniki to moje ulubione ciasta!Dlatego też stworzyłam nowy dział SERNIKI, a w nim już kilkanaście sprawdzonych przepisów na
serowe ciasta :)
Składniki na spód na ciasto:30 dag
mąki pszennej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,10 dag
cukru pudru,2
żółtka,1
jajo,10 dag
margaryny,1 łyżka
smalcu,tłuszcz do formy,wiórki do formy.Wykonanie ciasta na spód placka:Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki.Składniki na serowiec:1 kg
sera,20 dag
chałwy waniliowej,10
żółtek,8
białek jaja,2 łyżki grysiku,2 łyżki budyniu
waniliowego,1
aromat waniliowy,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,25 dag
masła,1 ½ szklanki
cukru pudru,tłuszcz do formy,wiórki do formy.Wykonanie sernika:
Ser zmielić, dodać grysik i odstawić.
Masło utrzeć z
cukrem, dodając po jednym
żółtku. Z
białek ubić sztywną pianę , połączyć z
serem, aromatem i lekko wymieszać. Wylać masę
serową na przygotowaną formę i powtykać kawałki
chałwy . Piec około jednej godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ozdobić placek polewą.Składniki na polewę:1 szklanka
cukru,½ szklanki
śmietany,1
cukier waniliowy,½ tabliczki
czekolady,1 łyżka
spirytusu.Wykonanie polewy:Gotować
cukier ze
śmietaną i
cukrem waniliowym przez osiem minut.
Czekoladę rozpuścić na parze, połączyć ze
śmietaną, a gdy masa zacznie gęstnieć polać zimny placek.