ßßß Cookit - przepis na Kakaowy śmietanowiec

Kakaowy śmietanowiec

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
1 łyżeczka śmieany
1 kostka masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
Masa
3x 400 gram śmietany 18%
6 białek
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania budyniu czekoladowego
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
Ciasto
Krok 1
Mąkę przesiać, posiekać razem z masłem, dodać resztą składników i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (większą i mniejszą) i włożyć do zamrażalki na pół godziny (lub do lodówki na godzinę).
Masa
Krok 2
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać śmietany i budyń. Delikatnie zmiksować.
Krok 3
Jedną część ciasta takrujemy na uprzednio przygotowaną blachę. Podpiekamy około 15 minut. Następnie wylewamy gotową masę śmietanową i na wierzch tarkujemy resztę ciasta. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/4963/kakaowy-smietanowiec