Wykonanie
Pyszne kruche ciasto, znane i popularne. Idealne do
kawki lub
herbatki.
Składniki:5 szklanek
mąki pszennej1,5 kostki
margaryny0,5 kostki
masła6
żółtek1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru pudrucukier waniliowysłoik
dżemu porzeczkowego ( 400 g )łyżka
kakao6
białek1 szklanka
cukru zwykłego1
kisiel wiśniowy lub
żurawinowyZagnieść ciasto z
mąki,
margaryny,
masła,
żółtek,
cukru pudru,
cukru waniliowego i
proszku do pieczenia. Podzielić na 3 części, do jednej dodać
kakao. Ciasto włożyć do zamrażalki na godzinę.Dużą blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, na dno ścieramy na tarce o grubych oczkach jedno ciasto białe, na to wykładamy
dżem z czarnych
porzeczek ( najlepszy jest taki robiony w domu bo jest gęsty). Na
dżem ścieramy ciasto
kakaowe.
Białka ubijamy na sztywno z
cukrem pod koniec wsypujemy
kisiel mieszamy i wykładamy na ciemne ciasto.
Na wierzch ścieramy drugie białe ciasto.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ponad godzinę u mnie 75 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu możemy polać polewą lub obsypać
cukrem pudrem.U mnie obyło się bez dodatkowych dekoracji i tak szybciutko znikało.