ßßß Cookit - przepis na Strzępiec.

Strzępiec.

nazwa

Wykonanie

Pyszne kruche ciasto, znane i popularne. Idealne do kawki lub herbatki.
Składniki:
5 szklanek mąki pszennej
1,5 kostki margaryny
0,5 kostki masła
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
słoik dżemu porzeczkowego ( 400 g )
łyżka kakao
6 białek
1 szklanka cukru zwykłego
1 kisiel wiśniowy lub żurawinowy
Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, masła, żółtek, cukru pudru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Ciasto włożyć do zamrażalki na godzinę.
Dużą blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, na dno ścieramy na tarce o grubych oczkach jedno ciasto białe, na to wykładamy dżem z czarnych porzeczek ( najlepszy jest taki robiony w domu bo jest gęsty). Na dżem ścieramy ciasto kakaowe. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pod koniec wsypujemy kisiel mieszamy i wykładamy na ciemne ciasto.
Na wierzch ścieramy drugie białe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ponad godzinę u mnie 75 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu możemy polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.
U mnie obyło się bez dodatkowych dekoracji i tak szybciutko znikało.
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2015/05/strzepiec.html