ßßß
2 szklanki mąki pszennej3 łyżki ciemnego kakao170 gram miękkiego masła3/4 szklanki cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka cukru waniliowego4 żółtka1 kopiasta łyżka kwaśnej gęstej śmietany (dałam 18%)około 70 dag śliwek węgierek + 2 łyżki bułki tartej na ciastobeza:4 mocno schłodzone białka3/4 szklanki cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrami, dodać miękkie masło, śmietanę, żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto. Podzielić je na dwie części, 1/3 i 2/3, tą mniejszą wsadzić do lodówki.Na pergaminie wywałkować większą część ciasta (pięknie się wałkuje, nic się nie przykleja) i razem z papierem przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.Ciasto lekko schłodzić.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder, chwilkę pomiksować i na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.Na lekko wystudzonym cieście posypać 2 łyżki bułki tartej (wchłoną choć część soku z owoców) i poukładać wypestkowane śliwki.Na śliwki wyłożyć bezę, lekko ja wyrównać, następnie poukładać mniejszą część ciasta (z lodówki) by tworzyły wzór łatek.Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Najlepiej kroić już całkiem ostygnięte (ja nie miałam takiej możliwości, bo "sępy" ;-) już stały nad ciachem. :)