Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis i pomysł na tartę, który chodził za mną od dłuższego czasu. Połączenie
rabarbaru i
bezy to moja nowa miłość, która niedługo ulegnie zniszczeniu, gdyż
rabarbar się kończy. Jednak,
póki jeszcze jest to w pełni z niego korzystam. Jeszcze jedna odsłona jego wykorzystania przed
Wami, ale o tym (mam nadzieję) niedługo :)Możliwe, iż przepis wydaje się długi i lista składników strasznie się ciągnie, ale uwierzcie mi, że wykonanie nie jest skomplikowane :)Składniki:ciasto:150g
mąki pszennej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego80g zimnego
masła3
żółtkabeza:3
białka100g
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejrabarbar:7 łodyg
rabarbarucukier1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Całość nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki.
Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy
cukrem (najlepiej godzinę wcześniej). Prużymy na małym ogniu, pod koniec dodajemy
mąkę i mieszamy, aż powstanie lepka konsystencja.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo
cukier. Na koniec wsypujemy
mąkę.Na spód tarty wykładamy
owoce, a następnie wylewamy i rozprowadzamy równomiernie
bezę.Tartę pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 25 minut ( na tym etapie suszymy
bezę). Następnie w 170 stopniach dopiekamy spód tarty przez 15-25 minut ( włączamy tylko dolną grzałkę i termoobieg).Ciasto podajemy po delikatnym wystudzeniu.Smacznego :)