ßßß Cookit - przepis na Babka Piaskowa

Babka Piaskowa

nazwa

Wykonanie

Delikatna i puszysta, a swoją sypkość zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej. Babka najlepiej smakuje posypana cukrem pudrem.
125 g miękkiego masła
125 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa jest puszysta wsypujemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy (ciasto zrobi się zbite).
Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do miski z ciastem i delikatnie mieszamy łyżką. Średnią formę na babkę lub keksówkę smarujemy margaryną, oprószamy mąką i przekładamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Źródło: "Moje Smaki Życia" - Nr 3/2013
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2014/04/babka-piaskowa.html