Powiem szczerze, że to moja pierwsza w życiu upieczona babka.Jeśli chodzi o pieczenie, to wciąż się uczę, dlatego chciałam przedstawić kochani bardzo prosty przepis, który Was nie zmęczy i zapewniam, że jeśli mi się udał, to Wam tym bardziej.Zatem zapraszam :)Składniki:150 g mąki pszennej100 g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g cukru pudru3 łyżki cukru waniliowego4 jajkaszczypta soli200 g miękkiego masła1 łyżeczka otartej skórki z cytrynyPrzygotowanie:Mąkę i proszek przesiej.Oddziel białka od żółtek.Masło, cukier puder i cukier waniliowy dokładnie utrzyj na jednolitą masę.Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny.Do masy dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.Ubij białka ze szczyptą soli i delikatnie przełóż do reszty.Ciasto przelej do formy nasmarowanej masłem.Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. na około 40 minut.Ostudzoną babkę wyjmij z formy i udekoruj.Moją babkę ozdobiłam maślanym lukrem przepis TUTAJ, posypałam żurawiną i płatkami migdałów.