Wykonanie
Wczoraj siedząc u koleżanki i rozmawiając z jej babcią o plackach stwierdziłam - czas coś upiec. Coś z
kakaem, bo mam całe opakowanie i kusi. Wróciłam do domu i przeglądałam jakie składniki trzeba by było kupić żeby w ogóle coś dało się upiec. A tu nagle, na opakowaniu od
proszku do pieczenia ładna kolorowa babka ;)
Doskonale nadaje się na Wielkanoc, a to całkiem niedługo.Gdy pierwszy raz piekłam babkę (
drożdżową) o mało nie zepsułam piekarnika. Dałam chyba tak jak było w przepisie 2/3 formy i tak rosła, że "wypadła" i zalała część piekarnika. Ale była pycha.
Składniki:1,5 szkl.
mąki pszennej0,5 szkl.
mąki ziemniaczanej6
jajek2 łyżki ciemnego
kakaoszklanka
cukrustopiona kostka
masła2 łyżeczki
cukru waniliowegołyżeczkę
proszku do pieczeniacukier puder do dekoracjiWykonanie:Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą.
Masło roztapiamy. (np. w mikrofalówce przez minutę).
Jajka ubijamy z
cukrem.
Dodajemy
mąki i
proszek do pieczenia i mieszamy.
Nadal mieszając stopniowo dodajemy
masło i
cukier waniliowy.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Część ciasta wlewamy do formy. Resztę mieszamy z
kakaem.
Nakładamy drugą warstwę (nie ważne czy równo, i tak się pomieszają podczas pieczenia). Wstawiamy do piekarnika na 45 min.
Po wystygnięciu posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!