Wykonanie
Na kruche
ciasteczka z
cukrem nie trzeba nikogo namawiać. Dzięki posiekanym
orzechom są one jeszcze smaczniejsze. Robi się je łatwo i szybko, ale jeszcze szybciej znikają z talerzyka. Polecam do popołudniowej
herbatki – taki podkarpacki akcent :)Przepis na
ciasteczka pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Można go znaleźć w zbiorze przepisów z Pogórza.Przy tej okazji za udostępnienie Księgi dziękuję Panu Krzysztofowi Zielińskiemu ze Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, który jest redaktorem tego wspaniałego zbioru (oraz wielu innych opracowań dotyczących podkarpackiej kuchni).
Składniki na ciasto (około 50 sztuk):40 dag
mąki pszennej,25 dag
margaryny,5 dag
smalcu (zastąpiłam
masłem),2
żółtka,1/2 szklanki kwaśnej
śmietany.Składniki na posypkę:1 szklanka
cukru kryształu,1
cukier waniliowy (pominęłam z uwagi na to, co wiadomo o wanilinie),15 dag drobno posiekanych
orzechów włoskich2 roztrzepane
białka z
jajek.
Mąkę,
margarynę,
smalec (u mnie
masło),
żółtka i
śmietanę posiekać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i dobrze schłodzić (20 minut w zamrażalniku wystarczy). Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (ok. 4 mm), najlepiej w kilku partiach, żeby ciasto niepotrzebnie się nie grzało. Foremką wycinać
ciastka.
Ciastka posmarować z jednej strony
białkiem i zamoczyć w cukrze wymieszanym z
orzechami, lub nałożyć na środek niewielką ilość tej mieszanki.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka dolna), na jasnozłoty kolor. Zajmie to około 12-15 minut, ale lepiej kontrolować, żeby
ciastka i
orzechy nie przypaliły się.