ßßß
Na kruche ciasteczka z cukrem nie trzeba nikogo namawiać. Dzięki posiekanym orzechom są one jeszcze smaczniejsze. Robi się je łatwo i szybko, ale jeszcze szybciej znikają z talerzyka. Polecam do popołudniowej herbatki – taki podkarpacki akcent :)Przepis na ciasteczka pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Można go znaleźć w zbiorze przepisów z Pogórza.Przy tej okazji za udostępnienie Księgi dziękuję Panu Krzysztofowi Zielińskiemu ze Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, który jest redaktorem tego wspaniałego zbioru (oraz wielu innych opracowań dotyczących podkarpackiej kuchni).
Składniki na ciasto (około 50 sztuk):40 dag mąki pszennej,25 dag margaryny,5 dag smalcu (zastąpiłam masłem),2 żółtka,1/2 szklanki kwaśnej śmietany.Składniki na posypkę:1 szklanka cukru kryształu,1 cukier waniliowy (pominęłam z uwagi na to, co wiadomo o wanilinie),15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich2 roztrzepane białka z jajek.Mąkę, margarynę, smalec (u mnie masło), żółtka i śmietanę posiekać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i dobrze schłodzić (20 minut w zamrażalniku wystarczy). Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (ok. 4 mm), najlepiej w kilku partiach, żeby ciasto niepotrzebnie się nie grzało. Foremką wycinać ciastka. Ciastka posmarować z jednej strony białkiem i zamoczyć w cukrze wymieszanym z orzechami, lub nałożyć na środek niewielką ilość tej mieszanki.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka dolna), na jasnozłoty kolor. Zajmie to około 12-15 minut, ale lepiej kontrolować, żeby ciastka i orzechy nie przypaliły się.