Wykonanie
Dzisiaj prezentuję amoniaczki jako przykład kuchni podkarpackiej, choć jest to regionalny wypiek, który nie jest typowy tylko dla jednego regionu. Znany jest w wielu częściach Polski, choć składniki i ich proporcje nieco się różnią. Zresztą różnią się nie tylko w różnych częściach
kraju, ale też w obrębie jednego regionu bywają nieco inne. Główne składniki amoniaczków to
mąka pszenna,
jajka,
śmietana,
cukier,
amoniak (kwaśny węglan amonu) i tłuszcz. I właśnie w tym tłuszczu, zarówno w jego rodzajach, jak i proporcjach, tkwią największe różnice. W „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” znaleźć można aż 8 przepisów na amoniaczki, pochodzących od gospodyń od północy aż po południe Podkarpacia. W 2 z tych przepisów jedyny tłuszcz stanowi
margaryna, w jednym przepisie z okolic Przemyśla amoniaczki przygotowywane są na
smalcu, natomiast pozostałe 5 przepisów zaleca użycie i
margaryny i
smalcu, choć w różnych proporcjach. Widywałam również przepisy na amoniaczki z dodatkiem
masła.Przygotowując swoje amoniaczki wybrałam przepis z okolic Boru Głogowskiego (Głogów Małopolski, kilkanaście km na północ od Rzeszowa).
Ciasteczka wyszły pyszne – leciutkie, kruche i delikatne. Nic
dziwnego, że są tak popularne, a dzieci trudno od nich odgonić. Na dodatek wyrabianie tego ciasta to czysta przyjemność. Jest tak plastyczne i podatne, że aż trudno uwierzyć. Pięknie się wałkuje i w ogóle się nie rwie.Jedyna wada amoniaczków, to zapach
amoniaku, który unosi się w kuchni w trakcie pieczenia. Czułam się jakbym siedziała w salonie fryzjerskim, a ktoś obok mnie miał robioną mocną trwałą :) To przypomniało mi dzieciństwo, kiedy z koleżanką przesiadywałam w salonie fryzjerskim jej mamy. Na szczęście zanim
ciastka wystygną
amoniak wyparowuje i staje się tylko wspomnieniem.
Składniki na około 60 sztuk:500 g
mąki pszennej1
jajko2
żółtka i 2
białka oddzielone180 ml
śmietany40 g
margaryny100 g
smalcu1,5 łyżeczki
amoniaku5 łyżek
cukru do ciasta2/3 szklanki
cukru do oprószenia
Mąkę przesiewamy do dużej miski i siekamy ze
smalcem i
margaryną. Jedno całe
jajko i 2
żółtka ubijamy trzepaczką z 5 łyżkami
cukru.
Śmietanę mieszamy z
amoniakiem. Masę jajeczną i
śmietanę dodajemy do
mąki i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 2- 3 milimetry i foremką lub radełkiem wycinamy
ciasteczka.Dwa
białka roztrzepujemy widelcem i smarujemy nimi jedną stronę
ciastek, które następnie maczamy w cukrze.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy nie muszą być duże, ponieważ
ciastka rosną w górę, nie w bok.Amoniaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Długość pieczenia zależy od grubości
ciastek. Powinny być jasnozłote. U mnie zajęło to około 12-14 minut.
Ciastka studzimy, żeby aromat
amoniaku wywietrzał.
Więcej dań kuchni podkarpackiej znajdziecie TUTAJAmoniaczki znalazły się na Liście potraw regionalnych. Zarejestrowane na niej "amoniaczki" z województwa kujawsko-pomorskiego, "amoniaczki -
ciasteczka na niedzielę" z województwa pomorskiego oraz "amoniaczki korniaktowskie" z województwa podkarpackiego.