Wykonanie
Bardzo lubię tarty za to że są tak pyszne oraz łatwe do zrobienia.Dzisiaj padło na
śliwki,można ją zrobić z samymi
owocami ale ciasto jest wtedy bardzo niskie i kwaskowate.Wzbogaciłam swoje ciasto w masę
waniliową która w połączeniu ze
śliwkami smakuje rewelacyjnie.Polecam to pyszne ciasto które ucieszy nie jedną osobę.Moje znikło bardzo szybko :)
SKŁADNIKI NA CIASTO :1 i 1/2 szklanki
maki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru1
żółtko2 łyżki gęstej
śmietany1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (ciasto jest wtedy pulchniejsze )100 g
margarynyZ podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto,gdyby zbyt mocno się kleiło dosypujemy jeszcze 1/2 szklanki
mąki.Formę na tartę (jeżeli nie mamy formy może to być nawet tortownica lub naczynie żaroodporne),smarujemy
oliwą,wysypujemy
bułką tartą i równomiernie rozkładamy ciasto,można je również rozwałkować,podsypując
mąką i ładnie rozłożyć w formie ja jednak wolę od razu rozłożyć je równomiernie rękoma.2
serki waniliowe po 150 g (najlepiej danio)200 ml
mleka1
jajko i
białko które pozostało nam z ciasta2 łyżki
cukru + 1 łyżka do posypania
śliwek2 łyżki
mąki pszennej1
cukier waniliowy300-500 g dojrzałych
śliwek (moje kupiłam w Lidlu )PRZYGOTOWANIE :
Serki wykładamy do miski,dodajemy wszystkie składniki oprócz
śliwek i miksujemy na gładka masę,wylewamy ją na przygotowane ciasto.
Śliwki myjemy,pozbawiamy je pestek,kroimy na polówki i układamy na masę
waniliową,posypujemy
cukrem.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-160*C,na 30 minut.Gotową,ostygniętą tartę posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego.