ßßß Cookit - przepis na Sernik krakowski

Sernik krakowski

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam serniki. Zarówno te lekkie, puszyste i wilgotne, jak i te ciężkie, bardziej kruche. Z przyjemnością dziele się z Wami przepisem na typowy, polski sernik, bez udziwnień i dodatków. Cudowny w swojej prostocie, mega-treściwy, z lekko chrupiącym spodem i kremową masą. Polecam! :)
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
jajko + 2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany (lub tłustego mleka)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową (ja użyłam połowy składników, ponieważ sernik robiłam w mniejszej formie i w przeciwnym wypadku masa po prostu by się wylała):
1,2 kg sera (6 kostek po 200g)
1 kostka margaryny
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
czubata łyżka cukru waniliowego
1 i 3/4 szklanki cukru
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto :
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.
Masa :
Ser, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Stopniowo dodajemy roztopioną, letnią margarynę. Miksujemy.
Ubijamy białka i mieszamy delikatnie z uzyskaną masą.
Na posmarowanej masłem i posypanej mąką blasze wyklejamy spód z połowy ciasta.
Wylewamy masę serową.
Resztę ciasta wałkujemy, kroimy w cienkie paski.
Na wierzchu układamy kratkę.
Pieczemy w temp. 175C przez ok. godzinę - półtorej
(sprawdzamy ciasto patyczkiem, czy jest już gotowe).
Źródło:http://simply-delicious-baking.blogspot.com/2013/05/sernik-krakowski.html