ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

nazwa

Wykonanie

mój ulubiony, ukochany
Zresztą lubię wszystkie ciasta z dodatkiem budyniu, masy budyniowej, kremu budyniowego
Składniki :
Ciasto :
450 g mąki pszennej,
250 g masła/ margaryny,
1 szklanka cukru pudru,
2 jajka,
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (18%),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Dodatkowo :
1,5 kg jabłek – obranych i pokrojonych w ósemki (jabłka nie mogą być potarte),
3 budynie waniliowe,
1100 ml mleka,
5 łyżek cukru (jeśli używamy budyniu bez cukru),
cukier cynamonowy,
cukier puder do posypania.
Wykonanie :
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy je (1/3 i 2/3) – mniejszą części dzielimy jeszcze na 4 kawałki. Wkładamy do zamrażarki na ok. 3 godziny. Po tym czasie większy kawałek ciasta cienko wałkujemy w taki sposób aby wyłożyć nim spód i boki blachy (blachę ok. 24x40cm smarujemy masłem i oprószamy mąką, ciasto też wałkujemy na mące).
Z mleka, cukru i proszków budyniowych sporządzamy budyń.
Po wyłożeniu ciasta delikatnie je nakłuwamy i wykładamy na nie wymieszane z cukrem cynamonowym jabłka. Jabłka zalewamy gorącym budyniem. Pozostałe ciasto ucieramy na tarce i posypujemy nim ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180 o C ok. 45-50 min.
Ciasto przechowujemy w lodówce, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
źródło
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1622