Wykonanie
mój ulubiony, ukochanyZresztą lubię wszystkie ciasta z dodatkiem budyniu, masy budyniowej, kremu budyniowego
Składniki :Ciasto :450 g
mąki pszennej,250 g masła/
margaryny,1 szklanka
cukru pudru,2
jajka,2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany (18%),1 łyżeczka
proszku do pieczenia,Dodatkowo :1,5 kg
jabłek – obranych i pokrojonych w ósemki (
jabłka nie mogą być potarte),3 budynie
waniliowe,1100 ml
mleka,5 łyżek
cukru (jeśli używamy budyniu bez
cukru),
cukier cynamonowy,
cukier puder do posypania.Wykonanie :Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy je (1/3 i 2/3) – mniejszą części dzielimy jeszcze na 4 kawałki. Wkładamy do zamrażarki na ok. 3 godziny. Po tym czasie większy kawałek ciasta cienko wałkujemy w taki sposób aby wyłożyć nim spód i boki blachy (blachę ok. 24x40cm smarujemy
masłem i oprószamy
mąką, ciasto też wałkujemy na
mące).Z
mleka,
cukru i proszków budyniowych sporządzamy
budyń.Po wyłożeniu ciasta delikatnie je nakłuwamy i wykładamy na nie wymieszane z
cukrem cynamonowym jabłka.
Jabłka zalewamy gorącym
budyniem. Pozostałe ciasto ucieramy na tarce i posypujemy nim ciasto.Pieczemy w temperaturze 180 o C ok. 45-50 min.Ciasto przechowujemy w lodówce, a przed podaniem oprószamy
cukrem pudrem.źródło