Wykonanie
Od dawna kusiło mnie połączenie masy
jabłkowej z
budyniem. Nie wiedziałam czego się spodziewać, jak to się będzie łączyć ale tak dużo osób zachwycało się tym zestawem że musiałam spróbować. Ciasto wyszło bardzo smaczne, jedynie zrobiłam je na zbyt małej tortownicy i dlatego spód był trochę za gruby. Jest to miła odmianan wśród tradycyjnych wersji szarlotek. Przepis jest moją propozycją do akcji
jabłkowej .
ŻródłoSkładniki:½ kg
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia25 dag
margaryny1 szklanka
cukru2
jajka1 ½ kg
jabłek2 budynie
waniliowe3 szklanki
mlekacukier puderMąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
margarynę,
cukier i
jajka zagnieść. Zostawić na 15 minut i podzielić na 2 części. Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, a na niej ułożyć obrane i pokrojone w „ósemki”
jabłka. Drugą część włożyć do zamrażalnika na godzinę. Ugotować
budyń i gorący wylać na
jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce i przykryć
budyń. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 160-170 °C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)