Przepis zdecydowanie można zaliczyć do przepisów dla początkujących. Placek z jabłkami i budyniem był jednym z pierwszych, które nauczyłam się piec, mam więc do niego sentyment :-)Składniki:kostka margaryny (250 g)szklanka cukru4 jajkaszklanka mąki pszennejszklanka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 budynie waniliowe3/4 litra mleka5 jabłek, obranych i pokrojonych w grube plastryPrzygotowanie:Pół litra mleka zagotowałam, a w pozostałym rozrobiłam budynie, dodając 4 łyżki cukru. Mieszankę dodałam do gotującego się mleka.Margarynę utarłam z cukrem i cały czas miksując powoli dodawałam po jednym jajku i po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części - jedną wyłożyłam na natłuszczoną blachę, na to ułożyłam pokrojone jabłka i wylałam gorący budyń. Całość przykryłam drugą częścią ciasta.Piekłam ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.Podawałam posypane cukrem pudrem.