Wykonanie
Bardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje.
Tarta jabłkowa z
budyniem to wspaniały pomysł na deser.
Składniki:* na kruche ciasto:150 g
margaryny2 łyżki
cukru pudrułyżka
śmietany 18%250 g
mąki pszennej1
jajko* na nadzienie:2 budynie
waniliowe bez
cukru4 łyżki
cukru600 ml
mleka5 średnich
jabłekłyżeczka
cynamonu* dodatkowo:
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Do miski wrzuciłam przesianą
mąkę,
cukier puder, zimne, posiekane
masło,
śmietanę i
jajko i dokładnie wyrobiłam przy pomocy robota.Ciasto uformowałam w kulę, zwinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do zamrażalnika.Po tym czasie wyjęłam ciasto na obsypany
mąką blat i rozwałkowałam.
Ciastem wylepiłam blaszkę do tarty, nakłułam w kilku miejscach widelcem i zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (przez ok. 15 minut).
Budyń przygotowałam wg instrukcji podanej na opakowaniu i odstawiłam na trochę do przestygnięcia.
Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, przekroiłam na ćwiartki, a
potem na plasterki (średniej grubości).Na podpieczony blat wyłożyłam lekko ciepły
budyń, w którym poutykałam plasterki
jabłka (jak widać na zdjęciu), a całość obsypałam
cynamonem.Piekłam 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.