ßßß Cookit - przepis na Tarta jabłkowa z budyniem

Tarta jabłkowa z budyniem

nazwa

Wykonanie

Bardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser.
Składniki:
* na kruche ciasto:
150 g margaryny
2 łyżki cukru pudru
łyżka śmietany 18%
250 g mąki pszennej
1 jajko
* na nadzienie:
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
600 ml mleka
5 średnich jabłek
łyżeczka cynamonu
* dodatkowo: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski wrzuciłam przesianą mąkę, cukier puder, zimne, posiekane masło, śmietanę i jajko i dokładnie wyrobiłam przy pomocy robota.
Ciasto uformowałam w kulę, zwinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do zamrażalnika.
Po tym czasie wyjęłam ciasto na obsypany mąką blat i rozwałkowałam.
Ciastem wylepiłam blaszkę do tarty, nakłułam w kilku miejscach widelcem i zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (przez ok. 15 minut).
Budyń przygotowałam wg instrukcji podanej na opakowaniu i odstawiłam na trochę do przestygnięcia.
Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, przekroiłam na ćwiartki, a potem na plasterki (średniej grubości).
Na podpieczony blat wyłożyłam lekko ciepły budyń, w którym poutykałam plasterki jabłka (jak widać na zdjęciu), a całość obsypałam cynamonem.
Piekłam 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/04/tarta-jabkowa-z-budyniem.html