Wykonanie
Ciasteczka z maszynki pewnie nie tylko mnie kojarzą się z dzieciństwem, gdyż w wielu domach mamy i babcie piekły te słodkości w ogromnych ilościach, a i tak znikały w ekspresowym tempie.
Ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i jedynym wymogiem, aby je zrobić, jest posiadanie maszynki do
mięsa z nakładką do formowania
ciasteczek lub specjalnej maszynki do
ciastek.Z poniższego przepisu przygotowałam około 160 sztuk .
Składniki:500g
mąki pszennej125g
masła125g
smalcu100g
cukru pudru50g domowego
cukru z
wanilią1
jajko1
żółtko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:- tłuszcz i
jajka powinny być mocno schłodzone-
mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki
masło oraz
smalec, wbić
jajko oraz
żółtko, dodać
cukier puder i
cukier z
wanilią, składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść
- gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne- ciasto zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce- blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180-190 stopni
- przygotować maszynkę do
mięsa, montując specjalną nakładkę do robienia
ciastek- ciasto podzielić na mniejsze kawałki - robiąc
ciasteczka z jednego kawałka, resztę nadal chłodzić w lodówce lub zamrażarce
- z ciasta odrywać lub odcinać nieduże kawałki, wkładać je do maszynki, wychodzący z niej pasek o wybranym przez nas wzorze kroić na kawałki o długości 6-7cm, układać w odstępach na przygotowanej blasze- uformowane
ciasteczka piec przez 12-17 minut do lekkiego zrumienienia
Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, dzięki temu zachowają swoją świeżość i kruchość.