Wykonanie
Przyszła wiosna, a wraz z nią wiele pysznych nowalijek! Wśród nich wypatrzyłam ostatnio fenkuł. Przedstawiam łatwy i szybki przepis na fenkuł w roli głównej :)Może kilka słów na temat tego "nieznajomego" warzywka:Fenkuł, nazywany często
koprem włoskim, jest warzywem o wszechstronnym działaniu. Pomaga na niemowlęce kolki, a także wzmaga laktację u
młodych mam. Pomaga również w leczeniu
kaszlu i wzmacnia organizm podczas grypy. Działa również jako afrodyzjak (W czasach antycznych kobiety raczyły swych kochanków zupą fenkułową- wzmacniając ich potencję)
Składniki:Ø 1 duży fenkułØ 1
serek mały pleśniowyØ 3 łyżki
twaroguØ 2 ząbki
czosnkuØ 1
cytrynaØ Kilka
pomidorków koktajlowychØ
SólØ
PieprzWykonanie:Fenkuł obrać, umyć, przekroić na pół i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
soku z cytryny przez 15 minut.
Ser pleśniowy utrzeć z
twarogiem,
pieprzem,
czosnkiem z odrobiną
soli. Masę nałożyć na połówki fenkuł, obłożyć
pomidorkami i zapiekac 15 minut w temperaturze 220 stopni.