Wykonanie
Jeśli komuś wydaje się
dziwne połączenie
śledzi z
miodem, to uspokajam - jest go niewiele, tyle tylko by w trakcie smażenia skarmelizowały się lekko warzywa. Gdy wszystko się połączy to
sałatka ma smak bardzo przyjemny, pikantny, słodko - ostry.
Składniki :1
żółta papryka1
czerwona papryka4
szalotki1/4 łyżeczki
miodusólświeżo mielony
czarny pieprz1 małe ziarno
kardamonu3 łyżki
oleju150 g.
śledzi w oleju (typu
matias)Przygotowanie :
Papryki (bez gniazd nasiennych) kroję w paseczki,
szalotki siekam w grube piórka - przesmażam je lekko z
olejem na patelni, by
cebula się zeszkliła. Lekko
solę, dodaję
miód, sporo
pieprzu - na małym ogniu smażę ok. 8 minut, by warzywa się lekko skarmelizowały. Pod koniec smażenia dodaję roztarty w moździerzu
kardamon. Odsączone z
oleju śledzie kroję w duże kawałki, układam je na przemian z warzywami w słoiku, dolewam trochę
oleju po śledziach. Pozostawiam
sałatkę na 12 godzin w lodówce.Przepis autorski.