Wykonanie
Dzisiejszy przepis na surówkę będzie prościutki, ale bardzo smaczny. Do kolesława będziemy potrzebować zaledwie kilku składników.Kolesław to surówka na bazie surowej, szatkowanej kapusty. W zależności od naszego widzi-mi-się, możemy dodawać do niej przeróżne składniki: a to
jabłka (do marynowanej kapusty, jak w Niemczech), a to
paprykę (siekaną “julienne”, jak we Włoszech). My do kolesława dodamy marchewkę i przyprawimy sosem vinaigrette z miodem — na słodkoSkładniki na kolesław z
marchewką1/2 główki niedużej kapusty (polecam pekińską),1–2 średnie marchewki,1 łyżka
octu spirytusowego,1 łyżka
oleju rzepakowego,1 łyżka
miodu,świeżo mielony,
czarny pieprz i
sól lub warzywko do smaku.Kapustę myjemy, odciskamy porządnie i szatkujemy w piórka lub kroimy w kostkę. Marchewki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Rozdrobnione warzywa mieszamy z
octem, olejem i miodem. Coleslawa doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, którego nie żałujemy i
solą, którą dawkujemy dość oszczędnie. Lepiej, żeby taki słodko — kwaśny kolesław wyszedł niedosolony niż przesolony.
Sól ma za zadanie tylko nieznacznie podkreślić smak pozostałych składników, a nie je zdominować.
Jeśli wydaje nam się, że kolesław wyszedł zbyt suchy, dodajemy drugie tyle
octu,
oleju i
miodu. Czasami się tak zdarza, gdy kapusta jest mocno odsączona z
wody po płukaniu. I w zasadzie to tyle. Coleslaw gotowy i możemy śmiało się nim delektować w towarzystwie wielu, najlepiej wytrawnych
mięs. Ma dość łagodny, nienatrętny smak i aromat. Smacznego!