ßßß Cookit - przepis na Ogórki w zalewie z czarnym pieprzem

Ogórki w zalewie z czarnym pieprzem

nazwa

Wykonanie

Sezon na ogórki w pełni....u mnie tak obrodziły że momentami mam ich dość, więc upycham w słoikach ile się da.
Takie ogórki robię zawsze w sezonie, bardzo lubi je moja córcia mimo że są dość ostre, polecam jako dodatek do obiadu zimą.
Robię je od lat, przepis sprawdzony, prosty, i bardzo dobry!
Składniki:
3 kg ogórków
1 główka czosnku
1/2 kg cukru
2 szklanki octu 10%
4 łyżki soli
8-10 łyżek oleju roślinnego
4 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
Ogórki ze skórką myjemy kroimy na plasterki, zasypujemy solą podaną w przepisie odstawiamy na 3 godziny aby puściły sok.Po upływie 3 godzin sok z ogórków odlewamy do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy ocet, gotujemy
Do ogórków dodajemy ząbki czosnku wsypujemy pieprz, wlewamy olej, mieszamy.Zalewamy całość gorącą zalewą, odstawiamy na 2 godziny po czym wkładamy do wyparzonych czystych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy 2-3 minuty od zagotowania.
Smacznego!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/08/ogorki-w-zalewie-z-czarnym-pieprzem.html