ßßß Cookit - przepis na Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops

Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops

nazwa

Wykonanie

Kotlety mogą być grillowane na grillu klasycznym, ja jednak zrobiłam je zwyczajnie w kuchni na patelni grillowej i efekt wciąż był świetny. Udało mi się też kupić piękne kotlety z kostką i bardzo je polecam, gdyż jak dla mnie są znacznie smaczniejsze. Jest to też świetny pomysł na obiad w tzw. tygodniu, gdzie można przygotować kotlety w marynacie dzień wcześniej, a następnego dnia po pracy tylko wrzucić na patelnię. Sam schab wychodzi soczysty, o lekko słodkawym smaku z wyczuwalną nutą chilli i kminu rzymskiego. Ja podałam go z warzywami gotowanymi na parze i szpinakiem w sosie beszamelowym . Polecam!
Scroll down for English
Marynowany w miodzie schab z grilla (4 porcje)
Składniki:
1/4 szklanki miodu
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki paryczki chilli w płatkach
2 kotlety schabowe, o grubości około 1,5 cm
sól i zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj ze sobą składniki marynaty: miód, olej, ocet, kmin i chilli. Włóż kotlety do zamykanego pojemnika (ja zazwyczaj używam woreczków), zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum godzinę przed smażeniem (najlepiej na całą noc).
Wyjmij kotlety z marynaty, dopraw z każdej strony solą i pieprzem, i wyłóż na rozgrzaną patelnię grillową.Smaż ok. 4 minut z jednej strony (powinny same odchodzić od patelni), następnie przewróć je na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Ja w celu sprawdzenia stanu usmażenia zawsze używam termometru kuchennego, polecam jego zakup, gdyż znacznie ułatwia pracę w kuchni:). Zdejmij kotlety z patelni i podawaj.
Smacznego!
English version
Ingredients:
1/4 cup honey
2 tablespoons vegetable oil
1 tablespoon apple cider vinegar
1 teaspoon ground cumin
1/2 teaspoon chilli flakes
2 pork chops, about 1.5 cm thick
salt and ground black pepper
Preparation:
Mix honey, oil, vinegar, cumin and chilli flakes for the marinade. Marinate the chops in a resealable bag for at least an hour beforehand.
Remove chops from marinade, season with salt and pepper and place on hot grill pan. After 4 minutes the chops will separate from the grill slightly, then turn and cook on the other side for another 3 minutes.
Enjoy!
Share the post "Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops"
Źródło:http://karmelowy.pl/marynowany-w-miodzie-schab-z-grilla-grilled-honey-pork-chops