ßßß
(6-8 porcji)Składniki:2 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka soli2 łyżki wędzonej papryki1 ½ łyżeczki mielonego chili1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu1,8 kg żeberek wieprzowychSkładniki na sos:1 duża cebula, posiekana6 ząbków czosnku, drobno posiekane1 ½ łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru2 łyżki oleju roślinnego1 ½ szklanki ketchupu½ szklanki octu jabłkowego6 łyżek sosu sojowego½ szklanki wody¼ szklanki brązowego cukru½ łyżeczki soli¾ łyżeczki czarnego pieprzuPrzygotowanie:W małej miseczce wymieszaj cukier, sól i resztę przypraw i dokładnie natrzyj żeberka z każdej strony powstałą mieszanką. Zawiń żeberka szczelnie w folię aluminiową i włóż do lodówki na 2,5 godziny.W międzyczasie, w celu przygotowania sosu rozgrzej w średnim rondelku olej, wrzuć mbir, cebulę i czosnek i smaż przez 5-6 minut, aż cebula zacznie mięknąć. Dodaj pozostałe składniki sosu, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do małego i gotuj przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu, dopraw solą i pieprzem do smaku.Wyjmij żeberka z lodówki i pozwól im poleżeć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść żeberka mięsną stroną do góry na ruszcie umieszczonym nad blaszką (będzie wytapiał się tłuszcz), przykryj folią z marynowania (matową stroną do góry) i piecz przez 1 godzinę i 15 minut.Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 oC i włącz funkcję grilla. Zdejmij folię i posmaruj wierzch żeberek sosem i grilluj przez 10 minut, lub do ładnego przypieczenia. Następnie odwróć żeberka kostkami do góry, posmaruj sosem i zapiekaj kolejne 10 minut. Powtórz tą czynność kolejny raz i wyjmij żeberka z piekarnika.Pokrój je na porcje i podawaj z sosem.Smacznego!
English versionSpicy sticky ribs(6-8 servings)Ingredients:2 tablespoons brown sugar1 teaspoons salt2 tablespoons paprika1½ teaspoons chipotle chile powder1½ teaspoons ground cumin1 teaspoon ground allspice½ teaspoon black pepper1,8 kg pork ribsIngredients for the sauce:1 large onion, chopped6 garlic cloves, finely chopped1½ tablespoons finely chopped peeled fresh ginger2 tablespoons vegetable oil1½ cups ketchup½ cup cider vinegar6 tablespoons soy sauce½ cup water¼ cup brown sugar½ teaspoons salt¾ teaspoon black pepperPreparation:Combine the sugar, salt, and spices in a small bowl and rub the ribs in both sides. Place the ribs on the sheet, and cover tightly with foil. Place in the fridge for 2 , 5 hours.Meanwhile make the sauce. Heat the oil over medium heat in a deep saucepan. Add the ginger, onion, and garlic, and cook 5-6 minutes until the onion is begging to soften. Add the remaining ingredients, bring to a boil, and then reduce to a simmer for about 15 minutes, stirring occasionally. Using a blender, blend the sauce until smooth. Adjust salt and pepper to taste.After the 2 , 5 hours, remove te ribs from the fridge and let the ribs sit at room temperature for about 30 minutes. Pre-heat your oven to 180 oC. Place the ribs on the baking rack and bake the ribs covered with foil for 1 hour 15 minutes.Drop the temperature to 160 oC and change setting on grill mode. Baste the ribs with sauce, and grill meaty side down for 10 minutes. Baste, flip, baste, and cook, meaty side up, for 10 minutes. Repeat.Remove the ribs from the grill, cut, and serve with the sauce.Enjoy!
Share the post "Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs"

