ßßß
Kto nie grilluje, a chciałby poczuć podobny smak, to polecam przygotowanie niezwykle aromatycznych pieczonych żeberek w marynacie z dodatkiem miodu. Dla równowagi kalorycznej proponuję podać je z sałatką z cieciorki i selera naciowego .Składniki:1 kg żeberek wieprzowychmarynata:1 łyżka majeranku1 łyżka mielonego kminku1 łyżeczka chili1 łyżeczka pieprzu1 łyżeczka mielonego imbiru1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego1 łyżka ostrego ketchupu2 - 3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka miodu3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)2 - 3 łyżeczki solidodatkowo:2 cebuleolej do podsmażenia cebuliPrzygotowanie:Żeberka umyć, osuszyć i natrzeć solą.Pozostałe składniki wymieszać, ma powstać dosyć gęsta marynata, która nie będzie spływać z mięsa. Gęstość regulować dodając więcej lub mniej oliwy z oliwek.Mięso pokroić na kawałki z 2 żeberkami i dokładnie posmarować marynatą.Wstawić najlepiej na całą noc lub chociaż na 2 - 3 godziny do lodówki.Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w plasterki. Cebulę lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (zeszklić).Do żaroodpornego naczynia z pokrywką włożyć żeberka i na każdy kawałek położyć cebuli.Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 40 minut ustawiając temperaturę na 190 stopni C, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni C.Po upieczeniu naczynie przykryć i pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 10 minut.