Wykonanie
Dostałam ten przepis od mamy mojego N. Mówiła, że jest bardzo pyszna i nie myliła się. Mam porównanie ze sklepową i wiecie co
powiem ta jest o niebo lepsza.
Zalewa :1/2 szklanki
octu 10 %1 i 1/2 L
wody1 łyżka
soli8 łyżeczek
cukru1 główka
czosnku przeciśniętego przez praskękilka ziaren
ziela angielskiegoparę listków laurowychWszystkie składniki wyżej wymienione zagotowujemy.Ponad to :
paprykaolejPaprykę myjemy, wycieramy do sucha. Przekrawamy na pół, nie wyjmujemy nasion tylko w takiej postaci skórką do góry kładziemy na blasze. Pieczemy w piekarniku przez 15 w temp. 180°C. Ja swoją piekłam nieco dłużej w 200°C, chciałam żeby skórka trochę się zrumieniła. Wy natomiast jeśli będziecie robić w 200 °C kontrolujcie
paprykę, żeby się nie zwęgliła. Każdy piekarnik grzeje inaczej.Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy, czekamy aż przestygnie. Po tym czasie usówamy nasiona i ogonek, teraz pójdzie gładko wystarczy palcami przesunąć po
papryce i lekko oderwać dół. Można usunąć skórkę ale ja tego nie robiłam. Cały smak zawarty w niej. Dzielimy ją na części takie jakie nam odpowiadają.Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy
paprykę, jak najściślej się da. Zalewamy letnią zalewą. Na wierzch dajemy po 2-3 łyżki
oleju. Ochroni to
paprykę przed gniciem. Pasteryzujemy 5 minut.* Jeśli braknie Wam zalewy a upieczona
papryka zostanie możecie ją zamrozić. Będzie świetnym dodatkiem do zup czy innych dań.Smacznego :)