Wykonanie
Składniki :3 szklanki
orzeszków ziemnych2 łyżki
oleju1 płaska łyżka
soli1,5 łyżeczki
miodu2 łyżki
olejuRozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 C. Płuczemy orzeszki i mieszamy z 2 łyżkami
oleju i
solą. Rozkładamy w jednej warstwie na blasze (można użyć dwóch blach). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut, zamieniając blachy miejscami w połowie czasu. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy .Jeśli używamy robota kuchennego, wrzucamy do niego
orzeszki ziemne, i 2 łyżki
oleju i
miód. Miksujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Co jakiś czas łyżką zagarniamy
orzechy ze ścianek.Przelew gotowe
masło orzechowe do słoika. Przechowujemy maksymalnie przez 2 miesiące w lodówce.