ßßß Cookit - przepis na Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

nazwa

Wykonanie

Składniki :
3 szklanki orzeszków ziemnych
2 łyżki oleju
1 płaska łyżka soli
1,5 łyżeczki miodu
2 łyżki oleju
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 C. Płuczemy orzeszki i mieszamy z 2 łyżkami oleju i solą. Rozkładamy w jednej warstwie na blasze (można użyć dwóch blach). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut, zamieniając blachy miejscami w połowie czasu. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy .
Jeśli używamy robota kuchennego, wrzucamy do niego orzeszki ziemne, i 2 łyżki oleju i miód. Miksujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Co jakiś czas łyżką zagarniamy orzechy ze ścianek.
Przelew gotowe masło orzechowe do słoika. Przechowujemy maksymalnie przez 2 miesiące w lodówce.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/12/domowe-maso-orzechowe.html