Wykonanie
Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu, cudownie delikatna, naturalnie słodka - zajadałabym się nią często gdyby nie rozsądek. Tak czy siak od czasu do czasu warto sobie zafundować patelenkę takiej wspaniałej
cebulki.
Składniki :0,5 kg
szalotki1 łyżka
oleju1 łyżeczka
masładuża szczypta
brązowego cukru lub 1/3 łyżeczki
miodusól, świeżo mielony
czarny pieprzkoperek do posypaniaPrzygotowanie :
Szalotki obieram i w całości wrzucam na patelnię ze średnio rozgrzanym
olejem, oprószam je lekko
solą, przykrywam patelnię i smażę
cebulki ok. 10 minut, w międzyczasie mieszając. Powinny zmięknąć i lekko się zarumienić. Wtedy dodaję
masło i cukier/miód, zmniejszam ogień i duszę dalej pod przykryciem ok. 30 minut (również mieszając). Na koniec doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, na talerzu posypuję drobno posiekanym
koperkiem.