Wykonanie
Karmelizowana
marchew to dodatek do
mięsa kaczki, które zaserwowałam w miniony weekend. Przepis na pieczone kacze piersi zamieściłam już wcześniej natomiast osobno postanowiłam dodać post z samą
marchewką. Dostałam kilka maili od znajomych z pytaniem właśnie o tej dodatek. Publikuję go więc na specjalne życzenie moich czytelników. Dziękuję, że ze mną jesteście!Składniki:około 600g
marchwi – ja użyłam baby carrots1
szalotka1 łyżka
oleju rzepakowego100g
masłałyżeczka
brązowego cukruSól i
pieprz czarny do smaku
Marchew obieramy i kroimy w plastry (małych
marchewek nie trzeba kroić).
Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę
oleju rzepakowego i smażymy
szalotkę (powinna się zeszklić). W trakcie smażenia lekko solimy. Dodajemy
marchew i jeszcze przed chwilę podsmażamy. Zalewamy
wodą do połowy zawartości. Dodajemy
masło i
cukier. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut do miękkości
marchewki. Płyn powinien odparować w całości. Od czasu do czasu mieszamy. Przed podaniem doprawiamy
solą i
pieprzem.