Wykonanie
Jeden z najprostszych i najpyszniejszych pomysłów na lekki obiad. Grillowane
polędwiczki wieprzowe, wysmażone w punkt to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podane z lekką
sałatą są daniem niskokalorycznym i lekkim. Dodatek
miodu świetnie podkręca smak
mięsa i nadaje mu pięknego koloru. Takie
polędwiczki możecie przygotować na tradycyjnym grillu węglowym, grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Należy pamiętać jedynie, aby ruszt lub patelnia był odpowiednio dobrze rozgrzany, a
polędwiczki nie przeciągnięte.
Mięso będzie soczyste i delikatne, jeśli
spędzi na grillu zaledwie kilka minut.
Składniki:1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 700 g1/2 łyżki płynnego
miodu (u mnie akacjowy)2 łyżki
oleju rzepakowego lub
oliwy z oliweksól (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)wiórki zmrożonego
masła (do podania)
Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić
mięso z wszystkich błon i ewentualnych przerostów tłuszczu. Pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Natrzeć
olejem (lub
oliwą), dodać
miód, oprószyć
pieprzem i
solą. Odstawić do zamarynowania na minimum 1 godzinę. Grilla lub patelnię grillową mocno rozgrzać. Smażyć
mięso z obu stron na rumiano przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, na wierzch polędwiczek ułożyć po wiórku
masła i pozwolić
mięso odpocząć ok. 2 minuty. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego!Rady:
Mięso należy obracać na grillu za pomocą szczypiec. Nie należy nakłuwać
polędwicy, bo wypłyną z niej
soki, a tym samym będzie sucha i niesmaczna.