ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z kopru włoskiego i selera z pomarańczową nutą

Zupa krem z kopru włoskiego i selera z pomarańczową nutą

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na pyszną kremowa zupę z aromatycznego fenkułu (kopru włoskiego) oraz selera. Łatwą w wykonaniu, szybką, sycącą i bardzo, bardzo smaczną.
Składniki:
700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
3 małe szalotki
2 fenkuły
kawałek selera (korzeń) ok. 180 g
skórka otarta z 1 małej pomarańczy
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła - do smażenia
gęsta śmietana - do podania
kilka grzanek z kawałkami suszonych pomidorków - do podania
Szalotkę drobno posiekać, seler obrać, fenkuł oczyścić, a resztki jego natki odłożyć na bok (będą przydatne do udekorowania). Seler i fenkuł zetrzeć na grubej tarce lub w malakserze (jak na surówkę.
W rondli rozgrzać tłuszcz, dodać szalotkę i zeszklić ją na średnim ogniu. Dodać pozostałe warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. W razie potrzeby podlać odrobinę wodą.
Następnie dodać bulion, skórkę pomarańczową, doprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę na gładko w blenderze lub malakserze. Dodać odrobinę bulionu lub wody jeśli uznacie to za konieczne.
Po zmiksowaniu doprawić ewentualnie, podawać z kleksem śmietany i posypać natką kopru włoskiego oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/05/zupa-krem-z-kopru-wloskiego-i-selera.html