Wykonanie
Dziś zapraszam na pyszną kremowa zupę z aromatycznego fenkułu (
kopru włoskiego) oraz
selera. Łatwą w wykonaniu, szybką, sycącą i bardzo, bardzo smaczną.
Składniki:700 ml
bulionu drobiowego lub warzywnego3 małe
szalotki2 fenkułykawałek
selera (korzeń) ok. 180 gskórka otarta z 1 małej
pomarańczysól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku2 łyżki
oleju rzepakowego, 1 łyżka
masła - do smażeniagęsta
śmietana - do podaniakilka grzanek z kawałkami
suszonych pomidorków - do podania
Szalotkę drobno posiekać,
seler obrać, fenkuł oczyścić, a resztki jego
natki odłożyć na bok (będą przydatne do udekorowania).
Seler i fenkuł zetrzeć na grubej tarce lub w malakserze (jak na surówkę.W rondli rozgrzać tłuszcz, dodać
szalotkę i zeszklić ją na średnim ogniu. Dodać pozostałe warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. W razie potrzeby podlać odrobinę
wodą.Następnie dodać
bulion,
skórkę pomarańczową, doprawić
solą i
pieprzem. Gotować kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę na gładko w blenderze lub malakserze. Dodać odrobinę
bulionu lub
wody jeśli uznacie to za konieczne.Po zmiksowaniu doprawić ewentualnie, podawać z kleksem
śmietany i posypać
natką kopru włoskiego oraz odrobiną świeżo zmielonego
pieprzu.Smacznego :-)