ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa ziemniaczana

Kremowa zupa ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 50 gramów
seler naciowy 1 szklanek
szalotka 3 sztuk
seler 1 kilogramów
ziemniaki 300 gramów
bulion drobiowy 5 szklanek
listki tymianku 1,5 łyżek stołowych
śmietana kremowa 0,25 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Na roztopione w rondlu masło wsypać seler naciowy, przykryć i dusić 3 minuty. Dodać posiekane szalotki i smażyć, bez przykrycia, ok. 3 minuty. Włożyć oczyszczony, pokrojony w kostkę seler korzeniowy oraz oczyszczone, pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać bulion oraz wsypać tymianek i szybko zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 40 minut pod przykryciem. Przestudzona zupę zmiksować, wymieszać ze śmietaną, jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11368/Kremowa-zupa-ziemniaczana