ßßß Cookit - przepis na Krem z podgrzybków

Krem z podgrzybków

nazwa

Wykonanie

Jakby tak prześledzić nasze wpisy z Karolą, to ja potrafię tylko zmieszać drinka, ewentualnie upiec ciasteczka . Nie jestem może mistrzem kuchni (w odróżnieniu od ... ;)), jednak trzeba przyznać, że przynajmniej jedną rzeczą mogę się troszkę pochwalić - kremami.
Od dziecka (tudzież: od bajtla ;P) nie lubię jak mi coś pływa w zupie. Kiedyś prawie doprowadziłem Karolę do histerii swoim genialnym pomysłem zmiksowania sobie barszczu ukraińskiego (mi tam smakował).
Wyszedłem na szczęście ze stanu radosnego miksowania czego tylko się da. Jesień z Karolą mieliśmy nader intensywną tego roku (egzaminy, nowa praca, nowe studia ...) ale na szczęście udało nam się zrobić zapasy elementu kuchni, bez którego nie wyobrażam sobie takich zimnych, ponurych dni jak ten - mrożonych grzybów. Poniżej prosta propozycja na wykorzystanie zachomikowanych w zakamarkach zamrażalnika skarbów jesieni.
Składniki:
70 dkg podgrzybków (świeżych lub mrożonych)
3 szalotki
2 łyżki masła
sól, pieprz
śmietana 18 %
woda :)
Szalotki bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Podgrzybki pokroić w plastry, dodać do szalotek i smażyć, aż zmiękną. Kilka najładniejszych kapeluszy zostawić w całości do późniejszej dekoracji. Zalać wodą tak, aby przykryło grzyby. Gotować ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy ostygnie, zmiksować, wcześniej wyciągając wybrane kapelusze. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany 18%.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2012/12/krem-z-podgrzybkow.html