Wykonanie
Cóż tu dużo pisać: prosty w przygotowaniu, pyszny i aromatyczny
kurczak. Na podstawie przepisu z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen, wyd. Parragon. Polecam!
Udka (6-8) lub podudzia z
kurczaka (4)marynata (jeśli robimy bardzo dużą ilość
kurczaka, ilość marynaty oczywiście zwielokrotniamy)1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
słodkiej papryki2 zmielone ziarna
kardamonuostra papryka do smaku
sól i
czarny pieprz do smakuok. 4 łyżki
olejuDo miski wlać
olej, dodać
przyprawy, wymieszać. Tak przygotowaną marynata dokładnie natrzeć
kurczaka, po czym pozostawić w misce (w lodówce) na min. 2 godziny, najlepiej na noc.
Udka kurczaka piec w piekarniku aż będą rumiane.(180 stopni, około 1-1,5 godziny w zależności od ilości udek. Kiedy będą upieczone, można na ostatnie 15 minut zwiększyć temperaturę, by skórka się zrumieniła. Jeśli natomiast skórka rumieni się zbyt szybko, przykrywany
kurczaka kawałkiem folii aluminiowej)