Wykonanie
Kto z nas kiedy był w KFC i jadł
kurczaka zadał sobie pytanie: jak zrobić takiego
kurczaka w domu?Powiem wam jedno NIE ZROBICIE TAKIEGO SAMEGO bo tam mają inną
mąkę, inne dodatki specjalnie pod nich robione, swoje
przyprawy, których my nie jesteśmy w stanie kupić, skąd to wiem? A stąd, że pracowałem w siostrzanej firmie i wiem jak to się kręci. Ale nie martwcie się mam przepis poskładany z różnych źródeł w jeden i moim zdaniem smakiem przypomina panierkę z KFC, a nawet jest lepsza. Dla tego zachęcam do wypróbowania i ocenienia.
Składniki:
pierś kurczakapapryka słodkapapryka ostra (opcjonalnie)
pieprz czarny lub
cayenesólmąka ok 0,5 kgzimna
woda1 l
oleju do smażeniaWykonanie:Piersi kroimy w średniej wielkości filety lub paski , przyprawiamy wszystkimi
przyprawami według uznania, czym więcej ostrych przypraw tym bardziej ostry będzie
kurczak.Doprawione filety wkładamy do miski i zalewamy zimną
wodą i zostawiamy na kilka minut do lodówki.
Mąkę wsypujemy do miski lub na talerz i przyprawiamy
solą i
pieprzem. Ważne aby to zrobić inaczej panierka będzie bez smaku!Filety wyciągamy po jednym z zalewy, czekamy aż ociekną z większości
wody i obtaczamy w
mące, otrząsamy z nadmiaru
mąki i odstawiamy na ruszt na kilka minut lub do momentu aż nie obtoczymy wszystkich kawałków.Po obtoczeniu bierzemy każdy kawałek i moczymy przez 2 s w zalewie i znów obtaczamy. Czynność powtarzamy min 3
razy.We frytkownicy rozgrzewamy
olej i smażymy
kurczaki ok 5 minut aż skórka nie będzie złocista.Podajemy z frytkami.Pierś można zastąpić udkami, ale w tedy należy pamiętać aby kawałki
kurczaka moczyć ok 3 godzin w zalewie i smażyć dłużej.Smacznego!!!!!