Wykonanie
O takiego
kurczaka od dawna prosiła mnie córka. W jeden z weekendów postanowiłam zrealizować jej marzenie, tym bardziej, że jakiś czas temu Edytka przypomniała o tym przepisie.
Kurczak bardzo nam posmakował i chociaż nie należy do najlżejszych dań, to raz na jakiś czas można realizować takie marzenia dzieci. Zamiast tradycyjnych skrzydełek użyłam pałeczek z
kurczaka.
Składniki:14 podudzi z
kurczaka1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/4 łyżeczki
pieprzu cayenneNa ciasto:1 szklanka
mąki150 ml
mleka1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 szklanka
mąki do obtaczania
olej do smażeniaWykonanie:Podudzia umyć i osuszyć. Oprószyć
solą,
paprykami i
pieprzem cayenne. Odstawić na minimum 30 minut, można też zostawić w lodówce na kilka godzin. Przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki wymieszać w misce rózgą. Do gotowego ciasta wrzucić kawałki
kurczaka i obtoczyć w cieście. Miskę wstawić do lodówki na minimum godzinę. Wyjąć
mięso z lodówki i poczekać aż będzie miało temperaturę pokojową (bardzo ważne). Rozgrzać tłuszcz do 180 stopni. Ocieplonego
kurczaka wyjąć z ciasta i obtoczyć w
mące. Smażyć po kilka kawałków
kurczaka w głębokim tłuszczu przez około 12 - 15 minut.