ßßß Cookit - przepis na Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h)

Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h)

nazwa

Wykonanie

Przepis ten zapożyczyłam z programu Martha 6. Od razu gdy robili go na antenie zapisywałam przepis będąc pewna, że będzie pyszny. I był! Miałam wiele obaw, ponieważ pierwszy raz smażyłam kurczaka w głębokim tłuszczu, lecz nie potrzebnie.
Cała rodzinka była zaangażowana przy przygotowywaniu obiadku - to było urocze. Polecam!
SKŁADNIKI:
- duży kurczak - poporcjowany na mniejsze kawałki
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 litry wody
- pół szklanki soli
- pół szklanki cukru
- mąka do panierowania
- olej do głębokiego smażenia
PRYGOTOWANIE:
Przygotowujemy solankę: wodę z solą i cukrem zagotowujemy i studzimy. W każdą część mięsa wcieramy miks przypraw (papryka, cayenne, pieprz). Wkładamy kurczaka do zimnej solanki i marynujemty w lodówce przez 24 godziny. Przed smażeniem każdy kawałek opłukujemy (wykonujemy to delikatnie), osuszamy i obtaczamy w mące. Smażymy w rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Ja pierwszy kawałek przekroiłam aż do kości, by sprawdzić jaki jest czas smażenia - resztę kawałków smażyłam "na oko". Smacznego!
Tak przygotowany kurczak smakuje jak z KFC. Jest bardzo soczysty w środku, dobrze doprawiony i bardzo chrupiący.
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/10/smazony-kurczak-z-solanki-marynowany-24h.html