Wykonanie
Przepis ten zapożyczyłam z programu Martha 6. Od razu gdy robili go na antenie zapisywałam przepis będąc pewna, że będzie pyszny. I był! Miałam wiele obaw, ponieważ pierwszy raz smażyłam
kurczaka w głębokim tłuszczu, lecz nie potrzebnie.Cała rodzinka była zaangażowana przy przygotowywaniu obiadku - to było urocze. Polecam!
SKŁADNIKI:- duży
kurczak - poporcjowany na mniejsze kawałki- 3 łyżeczki
słodkiej papryki- 2 łyżeczki
pieprzu cayenne- 1 łyżeczka mielonego
pieprzu- 2 litry
wody- pół szklanki
soli- pół szklanki
cukru-
mąka do panierowania-
olej do głębokiego smażeniaPRYGOTOWANIE:Przygotowujemy solankę:
wodę z
solą i
cukrem zagotowujemy i studzimy. W każdą część
mięsa wcieramy
miks przypraw (
papryka,
cayenne,
pieprz). Wkładamy
kurczaka do zimnej solanki i marynujemty w lodówce przez 24 godziny. Przed smażeniem każdy kawałek opłukujemy (wykonujemy to delikatnie), osuszamy i obtaczamy w
mące. Smażymy w rozgrzanym
oleju na złoto-brązowy kolor. Ja pierwszy kawałek przekroiłam aż do kości, by sprawdzić jaki jest czas smażenia - resztę kawałków smażyłam "na oko". Smacznego!
Tak przygotowany
kurczak smakuje jak z KFC. Jest bardzo soczysty w środku, dobrze doprawiony i bardzo chrupiący.