Wykonanie
Jakie macie sposoby na posiłki w taką pogodę, jaką teraz mamy ? Choć jestem miłośniczką gotowania, to i mnie przy temperaturze przekraczającej 35 stopni w kuchni stać się nie chce - a jeśli już, to najczęściej przygotowuję
napoje chłodzące lub sięgam do zamrażarki po kolejnego
loda z
soku owocowego.Ale jeść trzeba :)Zaletą sałatki, każdej właściwie, jest fakt że jeśli tylko ma się w domu trochę warzyw, można ją przygotować bardzo szybko. Podstawą zazwyczaj są
sałaty, do niech warto dołożyć jakieś soczyste warzywa, a o konkretności takiego posiłku stanowi dodatek
mięsa lub
sera. No i sos. Zwłaszcza temu warto poświęcić chwilę uwagi, bo w dużej mierze o smaku sałatki decyduje. W mojej dziś jest lekko słodki
sos czosnkowy, jednak niezbyt ostry - miał tylko leciutko zaostrzyć smak całości. Aha - i moja rada, którą pewnie wiele osób zna i stosuje - sos najłatwiej wymieszać w zamkniętym słoiku: kilka energicznych ruchów i gotowe.


Składniki :mieszanka
sałat4-5 plastrów
szynki serrano1
pomidor2
ogórki gruntowe1
żółta paprykakilka
rzodkiewekkilka listków świeżej
mięty i
bazyliiSos :0,5 płaskiej łyżeczki ciemnego
cukruduża szczypta
soli do smakuświeżo mielony
czarny pieprzkilka łyżek lekko gazowanej
wody mineralnej1 ząbek
czosnkuok. 0,5 szklanki
jogurtu naturalnegoPrzygotowanie :W zakręconym słoiku mieszam energicznie
wodę z
solą i
cukrem, dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek i
jogurt. Mieszam, doprawiam
pieprzem do smaku.
Szynkę rwę na kawałki,
paprykę i
rzodkiewki kroję w cienkie plasterki,
pomidora w ósemki.
Ogórki ścieram na grubej tarce. Na talerzach układam solidną porcję
sałaty, na nią wykładam kawałki
szynki, plastry
papryki i
rzodkiewki, dokładam cząstki
pomidora, porwane listki
mięty i
bazylii, a na górę wykładam dużą porcję startego
ogórka. Obficie polewam sosem i podaję od razu.Przepis autorski.


