ßßß Cookit - przepis na Przecier pomidorowy na zimę

Przecier pomidorowy na zimę

nazwa

Wykonanie

Zapasy zrobione - przydadzą się na zimowy obiad, np. do pomidorówki :).
4-5 kg dojrzałych pomidorów (u mnie z ogródka mamy)
1 ząbek czosnku
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka bazylii (świeżej siekanej lub suszonej)
Pomidory na czubku nadkroić nożem "na krzyż", sparzyć gorącą wodą.
Następnie obrać ze skórek i zmiksować w blenderze.
Dusić na wolnym ogniu w garnku z szerokim dnem/patelni, często mieszając.
Po ok. 1 godzinie dodać sól, wyciśnięty czosnek i bazylię.
Gotować jeszcze przez 10 minut.
Zamykać w słoikach i odstawić do góry dnem na 30 minut.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/10/przecier-pomidorowy-na-zime.html