Wykonanie
Przygotowałam dziś nową wersję lazanii, w której ło soś,
jajko i
szpinak są niczym
trio, doskonale uzupełniające się wzajemnie:) Uwielbiam wszystkie te składniki, zapiekanka jest doskonała.


Składniki na 3-4 osoby :5-8 arkuszy
makaronu na lazanięMasa szpinakowa :450 g.
mrożonego szpinaku2 ząbki
czosnku2 łyżki
masłasól,
pieprz do smakuMasa łososiowo-jajeczna :200 g.
wędzonego łososia300 g.
jogurtu greckiego3
jajkasól,
pieprz do smakuDodatkowo :
olej do posmarowania formy150 g. tartej
mozzarelliPrzygotowanie :Na patelnię przekładam
szpinak. Podgrzewam go na niewielkim ogniu, aż się rozmrozi i odparuje
woda, po czym dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek i
masło. Masę doprawiam
solą i
pieprzem i jeszcze chwilę smażę (masa powinna być gęsta). Do miski wbijam
jajka i dodaję do nich
jogurt, ubijam razem trzepaczką, doprawiam
solą i
pieprzem do smaku.Smaruję
olejem f ormę do zapiekania, po czym wykładam pierwszą warstwę
makaronu, a na nią połowę
szpinaku.
Szpinak przykrywam
makaronem, na niego wylewam kilka łyżek masy jajecznej. Następnie wykładam połowę kawałków
łososia, które smaruję kilkoma łyżkami masy z
jajka i
jogurtu. Znowu przykrywam
makaronem, i powtarzam ostatnią czynność: masa jajeczna, druga połowa
łososia, masa jajeczna. Przekładam
makaronem, wylewam pozostałą masę jajeczną, wykładam drugą część
szpinaku. Całość posypuję obficie startą
mozzarellą. Piekę 40- 45 minut w temperaturze 200 stopni C.Przepis autorki.





