Lubię pieczoną rybę - i dorsz również mnie nie zawiódł :) Delikatny w smaku, w połączeniu z ziołami, czosnkiem i pomidorem, a na dodatek zapieczony z mozzarellą - rewelacja :)Składniki :po 1-2 filety z dorsza na osobę (ze skórą)1 pomidor5 ząbków czosnku15-20 listków świeżej bazyliikilkanaście gałązek świeżego oreganoskórka otarta z połowy cytryny2-3 łyżki startej mozzarellioliwasól, pieprzPrzygotowanie :Dorsza myję i dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą i pieprzem. Dno naczynia do zapiekania smaruję oliwą, wykładam zioła (trochę zostawiam), pomidor pokrojony w plastry i obrane ząbki czosnku - te w całości. Lekko polewam wszystko oliwą i układam filety (skórą do dołu). Posypuję rybę startą skórką cytrynową, wykładam resztę ziół i jeszcze raz wszystko lekko polewam oliwą. Wstawiam naczynie do piekarnika i piekę przez 30-35 minut w temperaturze 190 stopni C, po czym posypuje rybęserem i zapiekam jeszcze 15 minut. Podaję na gorąco z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.Przepis autorski.