Wykonanie
W taki sposób
marynowane grzybki chyba lubię najbardziej; dla mnie to najbardziej tradycyjny sposób przygotowania. Są jędrne i soczyste, i oczywiście jak wszelkie
przetwory smakują najlepiej zimą.
Składniki:Zalewa:1 szklanka
octu 10%5 szklanek
wody2 łyżeczki
soli5 łyżeczek
cukru8
liści laurowych6-8 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
czarnego pieprzu2 średnie
marchewki pokrojone w plasterki
Grzyby:ok. 1 kg świeżych
grzybów leśnych4 litry
wody do gotowania
grzybów4 łyżki
soli do gotowania
grzybówPrzygotowanie:Oczyszczone
grzyby (jeśli są małe w całości, lub większe- łebki) gotuję przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, po czym odcedzam je i wkładam do wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotowuję i gotuję przez kilka minut. Zalewam
grzyby, zakręcam słoiki i pasteryzuje je przez pół godziny. Gorące słoiki wyjmuję z garnka, dokręcam pokrywki, odwracam słoiki do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia. Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.Przepis autorski.