Wykonanie
Takie
grzybki pewnie lubi większość z nas, tradycyjnie zawekowane w zalewie octowej, są wspaniałą przekąską na imprezie czy dodatkiem do dania głównego.Ile gospodyń, tyle przepisów na zalewę i dodatki, niektórzy do słoików dają plastry
cebuli inni
liście laurowe czy
ziele angielskie. Ja zaś gotuję zalewę z dodatkami, czystą, przecedzoną , wlewam do słoików. W tej wersji
grzyby są dość kwaśne, takie właśnie najbardziej nam smakują.Składniki: 1 kg twardych
grzybów leśnych( np.
prawdziwki, podgrzybki)Zalewa:2,5 szklanki
wody1 szklanka
octu5
liści laurowychłyżka
ziela angielskiegołyżka
czarnego pieprzułyża
gorczycy1 czubata łyżeczka
soli1 łyżka
cukruDodatkowo:1 łyżka
soli1 łyżka
octu Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy, myjemy.Odcinamy korzonki, lub je zostawiamy w zależności od wielkości i wyglądu
grzyba.
Grzyby zalewamy
wodą, dodajemy łyżę
octu oraz
soli.Gotujemy 10 min ( od momentu zagotowania się
wody) w
między czasie zbierając powstałe szumowiny i resztki nieczystości z lasu, które wypłyną dzięki
soli.
Grzyby odcedzamy na sicie, przelewamy zimną
wodą, wkładamy do 3/4 wysokości czystych słoików.Zalewa: W garnku zagotowujemy
wodę z resztą przypraw.Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 5 min, przecedzamy.Gorącą zalewę wlewamy do słoików z
grzybami.Zakręcamy mocno przykrywki, odstawiamy do góry dnem, przykrywając słoiki ściereczką.Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego