Wykonanie
Grzybki marynowane są doskonałym dodatkiem do tatara, jak i świetną przekąską podczas spotkań towarzyskich, imienin czy świąt. Idealne według mnie są
grzybki ostrzejsze, z wyczuwalną ilością
octu. To właśnie na takie podaję proporcje 🙂Przepis na
grzybki marynowanePorcji: 3-4 słoiczki Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki1 kg
grzybków2 szklanki
wody1 szklanka
octułyżka
gorczycy5 ziaren
czarnego pieprzu5 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowełyżeczka
cukruPrzepis1
Grzybki dokładnie oczyszczamy i myjemy.2Następnie obgotowujemy
grzybki (około 5-7 minut), odcedzamy i odstawiamy.3Przygotowujemy zalewę -
ocet i
wodę wlewamy do garnka, po czym dodajemy
przyprawy.4Kiedy zalewa się zagotuje wrzucamy do niej wcześniej obgotowane
grzybki i obgotowujemy ponownie około 5 minut.5Następnie
grzybki przekładamy do wyparzonych słoiczków i zalewamy pozostałą zalewą.6Odstawimy do góry dnem. Po 3-4 dniach
grzybki są gotowe.