ßßß Cookit - przepis na Grzybki marynowane

Grzybki marynowane

nazwa

Wykonanie

Grzybki marynowane są doskonałym dodatkiem do tatara, jak i świetną przekąską podczas spotkań towarzyskich, imienin czy świąt. Idealne według mnie są grzybki ostrzejsze, z wyczuwalną ilością octu. To właśnie na takie podaję proporcje 🙂
Przepis na grzybki marynowane
Porcji: 3-4 słoiczki Czas gotowania: 1 godzina
Składniki
1 kg grzybków
2 szklanki wody
1 szklanka octu
łyżka gorczycy
5 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżeczka cukru
Przepis
1
Grzybki dokładnie oczyszczamy i myjemy.
2
Następnie obgotowujemy grzybki (około 5-7 minut), odcedzamy i odstawiamy.
3
Przygotowujemy zalewę - ocet i wodę wlewamy do garnka, po czym dodajemy przyprawy.
4
Kiedy zalewa się zagotuje wrzucamy do niej wcześniej obgotowane grzybki i obgotowujemy ponownie około 5 minut.
5
Następnie grzybki przekładamy do wyparzonych słoiczków i zalewamy pozostałą zalewą.
6
Odstawimy do góry dnem. Po 3-4 dniach grzybki są gotowe.
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2016/11/grzybki-marynowane