Wykonanie
Poniżej przedstawiam przepis (a właściwie proporcje) na przygotowanie klasycznej zalewy do
grzybków marynowanych.SKŁADNIKIproporcje zalewy. Jedna porcja wystarcza na ok 5-6 małych słoiczków.3 szklanki
wody1,5 szklanki
octu3 łyżki płaskie
cukru1 łyżka płaska
soli5 kulek
ziela angielskiegopłaska łyżeczka
gorczycy10 kulek
pieprzu czarnego3-4 pogniecione
listki laurowe i oczywiście
GRZYBKI :) :) :)Czyste
grzybki gotujemy około 40 min.Pod koniec czasu gotowania
grzybów w osobnym garnku wszystkie składniki zalewy (czyli wszystko z powyższej listy poza
grzybkami) gotujemy do chwili wrzenia.
Grzybki odcedzamy i jeszcze gorące przekładamy do słoiczków. Od razu zalewamy gorąca zalewą. Słoiczki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Uwaga: jeśli
grzybki gotowane były ok 40 min nie trzeba pasteryzować!UWAGA: jeśli chcemy aby w słoiczkach
grzybki nie zrobiły się ciemne musimy je zalać zalewą jak jeszcze są gorące.SMACZNEGO!