ßßß Cookit - przepis na Grzybki (podgrzybki) marynowane.

Grzybki (podgrzybki) marynowane.

nazwa

Wykonanie

Poniżej przedstawiam przepis (a właściwie proporcje) na przygotowanie klasycznej zalewy do grzybków marynowanych.
SKŁADNIKI
proporcje zalewy. Jedna porcja wystarcza na ok 5-6 małych słoiczków.
3 szklanki wody
1,5 szklanki octu
3 łyżki płaskie cukru
1 łyżka płaska soli
5 kulek ziela angielskiego
płaska łyżeczka gorczycy
10 kulek pieprzu czarnego
3-4 pogniecione listki laurowe i oczywiście GRZYBKI :) :) :)
Czyste grzybki gotujemy około 40 min.
Pod koniec czasu gotowania grzybów w osobnym garnku wszystkie składniki zalewy (czyli wszystko z powyższej listy poza grzybkami) gotujemy do chwili wrzenia.
Grzybki odcedzamy i jeszcze gorące przekładamy do słoiczków. Od razu zalewamy gorąca zalewą. Słoiczki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Uwaga: jeśli grzybki gotowane były ok 40 min nie trzeba pasteryzować!
UWAGA: jeśli chcemy aby w słoiczkach grzybki nie zrobiły się ciemne musimy je zalać zalewą jak jeszcze są gorące.
SMACZNEGO!
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/10/grzybki-podgrzybki-marynowane.html