ßßß Cookit - przepis na Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

nazwa

Wykonanie

O rany..a ja myślałam, że wpis z grzybkami marynowanymi jest już na blogu..a co się okazało, że niestety nie ma..Dziś szykując wpis z przepisem, w którym są grzybki marynowane chciałam "podlinkować" ..a ich brak..zresztą okazuje się, że i papryki marynowanej brak i wiele innych przetworów z zeszłego roku ..Wpis był przyszykowany w zeszłym roku i sama nie wiem czemu nie opublikowałam..ale przyda się i w tym roku..grzybków u nas co prawda jeszcze nie ma , ale będą..Te w słoiczkach były zbierane przez mojego męża ,a zrobione według przepisu mojej mamy..Ilości grzybów nie podaję, bo nigdy ich nie ważę, a ilość zalewy zwiększam lub zmniejszam w zależności od ilości grzybów.
dowolne grzyby
4-5 szkl. wody
1 szkl. octu 10%
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
ziela angielskie
listki laurowe
Grzyby oczyścić, umyć, zalać wodą i zagotować.Pogotować około 5 minut. Odcedzić, wlać nową wodę, posolić. Gotować (maślaki oko. 10 min, podgrzybki i borowiki około 30 min) wyjąć z wody odsączyć. Składniki na zalewę zagotować.Grzyby przełożyć do słoiczków, zalać gorącą zalewą tak, aby w każdym słoiczku był listek i ziele. Zakręcić, pasteryzować 20 minut. Słoiczki odwrócić do góry dnem i pozostawić tak do ostygnięcia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/10/grzyby-marynowane.html