Wykonanie
Wczoraj pierwszy raz w życiu byłam na grzybach - uzbierałam koszyk pełen podgrzybków (a tak przynajmniej mi się wydaję, bo są brązowe i nie mają blaszek pod kapeluszem). Jakbym przestała dodawać przepisy to jest to znak, że się jednak pomyliłam ;-)Składniki na zalewę:1 butelka 0.5l
octu 10%2l
wody (
ocet do
wody 1:4)20 łyżeczek
cukru10 łyżeczek
soliziele angielskieliście laurowe+
grzyby oczywiścieZaczynamy od umycia i przebrania
grzybów (te czerwone się nie nadają).
Grzybki wkładamy do garnka i zalewamy zimną
wodą, zagotowujemy (uwaga mogą kipieć!!!), po zagotowaniu zdejmujemy przepłukujemy
grzybki na sitku zimną
wodą i z powrotem do garnka, zalewamy ponownie zimną
wodą i gotujemy przez godzinę.W międzyczasie gotujemy też zalewę przez 10 minut. Po godzinie
grzybki znowu przepłukujemy zimną
wodą i wrzucamy je do zalewy i całość gotujemy od momentu zagotowania około 5 minut. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy na wieczkach, aż do momentu wystygnięcia.Smacznego... i powodzenia!O.