Wykonanie
Sezon na
grzyby niby trwa, ale
grzybów u nas nie za wiele. Co prawda
prawdziwki zdrowe, ale tyle co ich było to wystarczyło na sos i 2 małe słoiczki marynowanych. Więc szaleć nie ma z czym. To dopiero pierwsze wyjście do lasu, więc może coś jeszcze się nazbiera.
Składniki :*
grzyby leśne*
sól* szklanka
octu* dwie szklanki
wody* 4 płaskie łyżki
cukru*
cebula*
marchewka* 5 ziaren
ziela angielskiego* 4
liście laurowe* 5 ziarenek
pieprzu czarnegoPrzygotowanie :
Grzyby obgotować 15 minut w osolonej wodzie. Z reszty podanych składników przygotować zalewę gotując około 10 minut. Ja dałam pół szklanki
octu na 2 szklanki
wody oraz 2 płaskie łyżki
cukru i 1 płaską łyżkę
soli. Włożyć
grzyby do słoiczków, zalać zalewą
octową i szczelnie zakręcić.