ßßß Cookit - przepis na Dynia marynowana z marchewką

Dynia marynowana z marchewką

nazwa

Wykonanie

Tradycyjnie marynowana dynia przygotowywana jest z dodatkiem przypraw korzeniowych, cynamonu, goździków. Ja wolę ją w wersji z liściem laurowym, gorczycą i zielem angielskim. Mimo iż przyprawy są raczej wytrawne to dzięki dodatkowi cukru zalewa jest lekko słodka. Polecam jako przekąskę, dodatek do dań a także wypieków.
Składniki:
1kg miąższu dyni
150ml octu 10%
biała cebula
średnia marchewka
czarny pieprz ziarnisty
liście laurowe
ziele angielskie
8 łyżeczek cukru
łyżeczka ziaren gorczycy
3 szklanki wody
sól
Sposób przygotowania:
Kilka godzin wcześniej przygotować zalewę. Marchew obrać i obieraczką do warzyw „pociąć” na cieniutkie plasterki. Cebule pokroić w piórka. Warzywa zalać 3 szklankami wody, dodać ocet, łyżeczkę soli, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Gotować na małym ogniu pół godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić. Wybrać marchewki i połączyć z zalewą. Resztę wyrzucić.
Dynie obrać ze skórki, wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę. Dynie gotować około 15 minut w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i dwóch łyżeczek cukru aż będzie półmiękka. Odcedzić
Ponownie zagotować zalewę.
Do wyparzonych słoików układać odsączoną dynię, przekładając marchewką z zalewy. Całość zalać gorąca zalewą. Pozostawić do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Nie wymaga pasteryzacji.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/10/dynia-marynowana-z-marchewka.html