Wykonanie
Tradycyjnie marynowana
dynia przygotowywana jest z dodatkiem przypraw korzeniowych,
cynamonu,
goździków. Ja wolę ją w wersji z
liściem laurowym,
gorczycą i
zielem angielskim. Mimo iż
przyprawy są raczej wytrawne to dzięki dodatkowi
cukru zalewa jest lekko słodka. Polecam jako przekąskę, dodatek do dań a także wypieków.
Składniki:1kg miąższu dyni150ml
octu 10%biała
cebulaśrednia
marchewkaczarny pieprz ziarnisty
liście lauroweziele angielskie8 łyżeczek
cukrułyżeczka ziaren
gorczycy3 szklanki
wodysólSposób przygotowania:Kilka godzin wcześniej przygotować zalewę.
Marchew obrać i obieraczką do warzyw „pociąć” na cieniutkie plasterki.
Cebule pokroić w piórka. Warzywa zalać 3 szklankami
wody, dodać
ocet, łyżeczkę
soli,
cukier,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy i
gorczycę. Gotować na małym ogniu pół godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić. Wybrać
marchewki i połączyć z zalewą. Resztę wyrzucić.
Dynie obrać ze skórki, wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę.
Dynie gotować około 15 minut w wodzie z dodatkiem łyżeczki
soli i dwóch łyżeczek
cukru aż będzie półmiękka. OdcedzićPonownie zagotować zalewę.Do wyparzonych słoików układać odsączoną
dynię, przekładając
marchewką z zalewy. Całość zalać gorąca zalewą. Pozostawić do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Nie wymaga pasteryzacji.