ßßß
Składniki:grzybyZALEWA ( na dwa słoiczki)3/4 szklanki wody1/4 szklanki octu 10%4 goździki2-3 ziarenka ziela angielskiego4-5 ziarenek czarnego pieprzu2 liście laurowe2-3 ziarna jałowcapół łyżeczki soli1,5 łyżeczki cukruPrzygotowanie:Grzyby oczyść a następnie obgotuj około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu żeby nieściemniały. Odcedź Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę, dodaj przyprawy, gotuj około 10 minut, dodaj ocet i doprowadź do wrzenia. Wrzuć do zalewy obgotowane wcześniej grzybki żeby się podgrzały. Grzyby przełóż do wyparzonych słoiczków i zalej gorącą zalewą ( przypraw nie usuwaj). Natychmiast zakręć słoiczki i postaw do góry dnem by sprawdzić czy nie ciekną. Grzyby marynowane są świetnym dodatkiem do domowych wędlin np: pasztetu lub pieczonego karczku (przepisy pojawią się wkrótce na naszym blogu :)), jak również pyszną samodzielną zakąską .Smacznego.