ßßß Cookit - przepis na Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

nazwa

Wykonanie

Dziś u nas owoce lasu i złotej polskiej jesieni – grzyby w wersji z octem i przyprawami czyli grzyby marynowane.
Sezon grzybowy w pełni więc wszystkim polecam wyprawę na GRZYBOBRANIE. Jest to nie tylko zbieranie owoców lasu, ale również świetny sposób na wspólne spędzenie wolnego czasu. Zamiast miejskiego zgiełku możemy delektować się szumem wiatru w koronach drzew, śpiewem ptaków. A jeśli nie będziemy hałaśliwymi intruzami możemy zaliczyć spotkanie z „tubylcami” sarną lub zającem. Tutaj czas zwalnia a godziny spędzone na wpatrywaniu się w leśne runo przyjemnie relaksują i pomimo zmęczenia wracamy do domu z uśmiechem na ustach. A przy okazji to również trochę ruchy dla zdrowia.
U nas taki rodzinny spacer zaowocował sobotnią jajecznicą z grzybami i dwoma słoiczkami grzybów marynowanych.
RUSZAMY W LASY I BORY KOCHANE GŁODOMORY…
Składniki:
grzyby
ZALEWA ( na dwa słoiczki)
3/4 szklanki wody
1/4 szklanki octu 10%
4 goździki
2-3 ziarenka ziela angielskiego
4-5 ziarenek czarnego pieprzu
2 liście laurowe
2-3 ziarna jałowca
pół łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Grzyby oczyść a następnie obgotuj około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu żeby nieściemniały. Odcedź Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę, dodaj przyprawy, gotuj około 10 minut, dodaj ocet i doprowadź do wrzenia. Wrzuć do zalewy obgotowane wcześniej grzybki żeby się podgrzały. Grzyby przełóż do wyparzonych słoiczków i zalej gorącą zalewą ( przypraw nie usuwaj). Natychmiast zakręć słoiczki i postaw do góry dnem by sprawdzić czy nie ciekną. Grzyby marynowane są świetnym dodatkiem do domowych wędlin np: pasztetu lub pieczonego karczku (przepisy pojawią się wkrótce na naszym blogu :)), jak również pyszną samodzielną zakąską .
Smacznego.
Źródło:http://glodomorek.com.pl/grzyby-marynowane