Wykonanie
Dziś u nas
owoce lasu i złotej polskiej jesieni –
grzyby w wersji z
octem i
przyprawami czyli
grzyby marynowane.Sezon
grzybowy w pełni więc wszystkim polecam wyprawę na GRZYBOBRANIE. Jest to nie tylko zbieranie
owoców lasu, ale również świetny sposób na wspólne spędzenie wolnego czasu. Zamiast miejskiego zgiełku możemy delektować się szumem wiatru w koronach drzew, śpiewem ptaków. A jeśli nie będziemy hałaśliwymi intruzami możemy zaliczyć spotkanie z „tubylcami” sarną lub zającem. Tutaj czas zwalnia a godziny spędzone na wpatrywaniu się w leśne runo przyjemnie relaksują i pomimo zmęczenia wracamy do domu z uśmiechem na ustach. A przy okazji to również trochę ruchy dla zdrowia.U nas taki rodzinny spacer zaowocował sobotnią jajecznicą z
grzybami i dwoma słoiczkami
grzybów marynowanych.RUSZAMY W LASY I BORY KOCHANE GŁODOMORY…
Składniki:
grzybyZALEWA ( na dwa słoiczki)3/4 szklanki
wody1/4 szklanki
octu 10%4
goździki2-3 ziarenka
ziela angielskiego4-5 ziarenek
czarnego pieprzu2
liście laurowe2-3 ziarna jałowcapół łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
cukruPrzygotowanie:
Grzyby oczyść a następnie obgotuj około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki
octu żeby nieściemniały. Odcedź Przygotuj zalewę. Zagotuj
wodę, dodaj
przyprawy, gotuj około 10 minut, dodaj
ocet i doprowadź do wrzenia. Wrzuć do zalewy obgotowane wcześniej
grzybki żeby się podgrzały.
Grzyby przełóż do wyparzonych słoiczków i zalej gorącą zalewą ( przypraw nie usuwaj). Natychmiast zakręć słoiczki i postaw do góry dnem by sprawdzić czy nie ciekną.
Grzyby marynowane są świetnym dodatkiem do domowych
wędlin np: pasztetu lub pieczonego karczku (przepisy pojawią się wkrótce na naszym blogu :)), jak również pyszną samodzielną zakąską .Smacznego.